Poistenie pre nových vodičov. Čo je dôležité vedieť pri vybavovaní si poistenia pre auto?

Pocit z nového vodičského preukazu je neopísateľný. Často ruka v ruke s týmto osvedčením prichádza na rad aj kúpa vozidla. S tým priamo súvisí aj povinné zmluvné poistenie. Nový vodiči by preto pri výbere poistenia mali vedieť nasledovné.

Kapitolu o tom, čo je povinné zmluvné poistenie (PZP) môžeme preskočiť. Tento fakt, by mal každý čerstvý vodič dobre poznať. Menej známe sú však napríklad informácie o tom, čo všetko vplýva na výšku poistného.

Nový vodič bude mať drahšie PZP

Pokiaľ ste čerstvý držiteľ vodičského oprávnenia a plánujete kúpiť si svoje prvé auto, zaručene budete mať vyššiu poistku, ako napríklad váš otec. Na výšku poistného totiž vplýva viacero faktorov. Nájdeme medzi nimi napríklad výkon motora a objem valcov či miesto bydliska.

Zároveň sem patrí aj vek a bezškodový priebeh vodiča. Tieto dve kritériá sú pre poisťovne dôležité. Mladí vodiči totiž predstavujú na cestách väčšie riziko, ako starší. Častejšie totiž šoférujú bezohľadne a ešte nevedia dobre odhadnúť a vyhodnocovať situácie na cestách.

Rovnako dôležitý je aj bezškodový priebeh vodiča. Ten vypovedá o tom, aké má vodič skúsenosti a ako sa mu darí vyhýbať sa kritickým situáciám v cestnej premávke (škodovým udalostiam a dopravným nehodám). Ako začínajúci vodič máte tento štít čistý. Zároveň však poisťovniam chýbajú o vás dáta a skôr vás budú považovať za rizikového klienta.

Ako ušetriť pri PZP?

Jednou z možností, ako ušetriť pri PZP spočíva v kúpe menšieho auta. Ako sme spomínali vyššie, jedným z dôležitých kritérií je aj veľkosť motora a objem valcov. Napríklad porovnali sme Peugeot 208 v dvoch rôznych verziách. Jeden mal výkon motora 55 kw a druhý 74 kw.

Pozreli sme sa na poistenie auta online, pričom  podľa ponuky vychádza PZP v prvom variante 77€. V druhom prípade to bolo 82€. Na prvý pohľad rozdiel nie je veľký. Treba si však uvedomiť, že ak by ste siahli po väčšom aute s vyšším výkonom, rozdiel vo výške poistného by sa mohla pohybovať v desiatkach eur.

Druhá príležitosť, ako ušetriť pri PZP, spočíva v porovnávaní zmlúv. Povinné zmluvné poistenie sa uzatvára na dobu neurčitú. Takáto forma však viac vyhovuje samotným poisťovniam. Tie vás totiž neodmenia za to, že ste ich verný zákazník.

Naopak, skôr sa oplatí každý rok pozrieť aktuálnu cenovú ponuku poisťovní. Na tento účel sa výborne hodia porovnávače PZP. Ide o stránky, ktoré po zadaní základných údajov (zvyčajne stačí ŠPZ) vygenerujú ponuku dostupných poistiek pre auto. Na jednom mieste tak prehľadne vidíte, za akých (cenových) podmienok je možné si vaše osobné vozidlo poistiť. Takouto fintou možno ročne ušetriť aj niekoľko desiatok eur.

Na čo hľadieť pri výbere PZP?

Súčasná ponuka povinného zmluvného poistenia na Slovensku je skutočne pestrá. Vybrať si bez predchádzajúcich skúseností môže byť náročné. Pre väčšinu ľudí je dôležitá výška poistného. Môže sa stať, že aj lacná resp. najlacnejšia poistka bude vašim potrebám stačiť. Niekedy si však stačí priplatiť povedzme 5€ navyše a razom získate komplexnejšie krytie pre vás a vaše vozidlo.

Pri ponuke PZP treba hľadieť aj na:

  • Výšku poistného krytia – ide o maximálnu sumu vyplatenú ako náhradu za škodu na zdraví, nákladov pri usmrtení a ostatných nákladov bez ohľadu na počet zranených alebo usmrtených. Táto suma by mala byť čo najvyššia.
  • Asistenčné služby – väčšina poisťovní ponúka v rámci svojich PZP aj isté asistenčné služby. V závislosti od konkrétnej poistky vám napríklad v prípade nehody preplatia resp. zabezpečia odťah do najbližšieho autoservisu, preplatila do určitej sumy opravu v prípade poruchy a pod. Tu platí priama úmera. Čím vyššia je cena poistného, tým lepšie sú asistenčné služby a poisťovňa poskytuje vyššie sumy napríklad na opravu auta.
  • Pripoistenie v rámci PZP je možné automaticky získať aj pripoistenie – stret so zverou, poškodenie čelného skla či úraz. Niektoré poisťovne dávajú vybrané pripoistenie ako súčasť balíka. V ostatných prípadoch je potrebné si za pripoistenie priplatiť.
  • Spoluúčasť – taktiež veľmi dôležitý ukazovateľ. Hovorí o tom, koľko percent z celkovej sumy v prípade škodovej udalosti alebo dopravnej nehody zaplatíte. Existujú PZP aj s nulovou spoluúčasťou. V takom prípade však je cena poistného o niečo vyššia, ako v situácii, kedy je spoluúčasť niekoľko percent.

Tip na záver

Pri výbere povinného zmluvného poistenia pre svoje auto sa nezabudnite poradiť s ostatnými. Predovšetkým s tými, ktorí už zažili škodové udalosti alebo dopravné nehody. Tak rýchlo a ľahko zistíte, aká je komunikácia a práca poisťovní v kritických situáciách.

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, prajeme vám pri výbere PZP veľa šťastia. Nezabúdajte však na fakt, že pokiaľ si vyberiete nesprávne, vždy môžete poisťovňu zmeniť.

Vylepšite túto stránku

Chcete doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥