Pneumatiky Goodyear OFFROAD si vďaka tímu De Rooy pripisujú ďalšie víťazstvá v Rallye Dakar

Pneumatiky Goodyear sa stali víťaznou voľbou šampióna Rallye Dakar 2023 v kategórii kamiónov, tímu De Rooy, ktorý sa na prvé miesto prepracoval po šestnástich veľmi náročných pretekárskych dňoch v saudskoarabskej púšti. Po prekonaní takmer deväťtisíc kilometrov kamenistého, piesočného aj rozbahneného terénu, z toho takmer päťtisíc kilometrov v režime rýchlostných skúšok, skončil holandský tím so svojimi tromi kamiónmi IVECO na prvom, treťom a štvrtom mieste celkového poradia.

Vzhľadom na to, že jediným styčným bodom medzi kamiónom a rôznorodým povrchom saudskej púšte sú pneumatiky, ich správna voľba bola kľúčovou súčasťou prípravy tímu. Tím De Rooy si zvolil pneumatiky Goodyear OFFROAD a technici spoločnosti Goodyear s ním vpríprave na preteky tesne spolupracovali, aby sa ubezpečili, že kamióny sú pripravené na všetky možné situácie na trase.

Janus Van Kasterenprišiel do cieľa rely so svojím kamiónom IVECO s číslom 502 s náskokom väčším ako hodina a štrnásť minút pred svojím najbližším súperom, českým pretekárom Martinom Macíkom. Posádku víťazného kamiónu ďalej tvorili DarekRodewald a Marcel Snijders. Jeho tímoví kolegovia Martin a Mitchel Van Den Brink skončili na treťom a štvrtom mieste.

Goodyear si tak pripísal ďalší úspešný ročník Rallye Dakar v kategórii kamiónov. Vlani skončil s iným tímom na prvom, druhom a treťom mieste. Pneumatiky Goodyear OFFROAD, ktoré sa v posledných rokoch v náročných podmienkach pretekov osvedčili, majú rovnakú špecifikáciu ako štandardné pneumatiky, ktoré značka ponúka európskym dopravcom. Boli skonštruované tak, aby zvládli vysoké rýchlosti a pritom sa zahrievaličo najmenej.

MaciejSzymański, marketingový riaditeľ pre úžitkové pneumatiky Goodyear v Európe, uviedol: „Blahoželám tímu De Rooy k víťazstvu v jednom z najťažších pretekov motoristického športu. Sme hrdí na to, že naše pneumatiky, spolu s pokročilým systémom monitorovania tlaku a teploty v pneumatikách, boli dôležitými a spoľahlivými pomocníkmi, ktoré mu pri zvládaní náročnej trasy a víťazstva v legendárnej rely pomáhali. Pneumatiky Goodyear OFFROAD umožňujú prekonávať akýkoľvek terén pri vysokej rýchlosti a v náročných podmienkach. Ďalšie víťazstvo na Dakare tieto ich kvality opäť potvrdilo.“

Podpora tímu De Rooy na Rallye Dakar 2023 je ďalším príkladom odhodlania spoločnosti Goodyear spolupracovať s pretekmi kamiónov. Vlani Goodyear rozšíril dlhoročné partnerstvo a stal sa oficiálnym titulárnym sponzorom najvyššej triedy pretekov ťahačov – Goodyear FIA European Truck RacingChampionship (ETRC).

Pomocou systému TPMS

Trasa Rallye Dakar s kamenistým, piesočným a rozbahneným terénom as početným prudkým stúpaním a klesaním je síce veľmi vzdialená tomu, čomu denne čelia európski dopravcovia, ale Goodyear k tým pravdepodobne najnáročnejším motoristickým pretekom uplatňuje rovnaký prístup ako k bežnej prevádzke. Na zabezpečenie maximálnej účinnosti, spoľahlivosti a výkonnosti musia mať pneumatiky v oboch prípadoch konštrukciu, ktorá zodpovedá prevádzkovým podmienkam a spĺňa ich požiadavky.

V príprave na tohtoročný Dakar spolupracovali technici spoločnosti Goodyear s tímom De Rooy pred tromi mesiacmi pri testoch v Maroku. Ich súčasťou bola simulovaná verzia Dakaru na saharskej púšti, ktorá kopírovala typické črty saudskoarabskej krajiny. Test slúžil na vyhodnotenie úžitkových vlastností pneumatík Goodyear OFFROAD, ktorých špeciálna terénna zmes, hlboký protišmykový dezén a zvýšená odolnosť proti prerezaniu ich predurčuje ako ideálnu voľbu na nepredvídateľné dakarské podmienky.

Päť dní v Maroku poslúžilo ešte ďalšiemu účelu: na vyskúšanie nového systému monitorovania tlaku v pneumatikách. Táto palubná technológia zahŕňa senzor upevnený v pneumatikách, ktorý vodiča upozorňuje na výchylky hustiaceho tlaku pomocou displeja na palubnej doske kamióna. V kamenistom teréne a na náročnom púštnom povrchu môže včasné upozornenie na aktuálnu teplotu a tlak v pneumatikách tímom ušetriť drahocenný čas, ktorý by inak museli vynaložiť na prípadnú opravu.

Na európskych cestách rovnaká technológia pomáha dopravcom šetriť čas, zvyšovať efektivitu a bezpečnosť prevádzky ich vozového parku. Technológia Goodyear TPMS zefektívňuje proces kontroly stavu pneumatík a znižuje počet hodín, ktoré by museli vozidlá stráviť rutinnými kontrolami. Upozornenie na nedostatočný tlak v pneumatikách môže zabrániť aj ďalšiemu poškodeniu pneumatiky alebo negatívnemu dopadu na spotrebu paliva.

Gerard De Rooy, majiteľ tímu Team De Rooy, k tomu uviedol: „Pneumatiky Goodyear OFFROAD nášmu tímu opäť pomohli, aby mohol dosiahnuť najlepšie výsledky v extrémne náročných a nepredvídateľných podmienkach. Tento rok sme ťažili nielen z ich skvelej odolnosti a trakcie, ale taktiež sme vďaka nainštalovanému systému TPMS od spoločnosti Goodyearmohli priebežne monitorovať tlak v pneumatikách. Na základe toho sme mohli jednoduchšie prispôsobovať svoju stratégiu podmienkam na ceste a výkonu pneumatík. Pomohlo nám to taktiež sledovať aktuálnu teplotu a úroveň tlaku v pneumatikách a rýchlo v reálnom čase reagovať na hroziace problémy, ktoré by mohli mať za následok dlhšie prestoje.“

O spoločnosti Goodyear

Goodyear je jedným z najväčších svetových výrobcov pneumatík. Spoločnosť zamestnáva približne 72 000 pracovníkov a svoje výrobky vyrába v 54 závodoch v 23 krajinách sveta. Dve inovačné centrá – Akron v Ohiu a Colmar-Berg v Luxembursku – sa usilujú o rozvoj najmodernejších výrobkov a služieb, ktoré stanovujú technologické a výkonnostné štandardy pre celé odvetvie.

Vylepšite túto stránku

Chcete doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥