Opäť kríza. Svetové hospodárstvo čelí novej recesii v rekordne krátkom čase

Útok Ruska na Ukrajinu posunul už aj tak trpiace svetové hospodárstvo na pokraj finančnej a hospodárskej krízy. Alarmujúce signály blížiacej sa recesie sa objavujú čoraz častejšie. Ekonómovia a úradníci jeden po druhom varujú: kríza je nevyhnutná, otázkou je len to, ako hlboká a dlhá bude.

Svetové hospodárstvo je cyklické: po vzostupe nasleduje pokles, potom oživenie a ďalšia recesia atď. Od druhej svetovej vojny svet zažil pol tucta recesií vrátane tej kovidovej v roku 2020. Ak teraz dôjde k ďalšiemu, vytvorí sa svetový antirekord – ešte nikdy sa nestalo, aby po náraste bohatstva nasledoval v priebehu niekoľkých rokov pád do chudoby. Aby ste skrátili čas, aby ste ušetrili ďalší cent do budúcnosti, môžete použiť slottica casino 50 free spins.

Hlavným dôvodom je ruská invázia na Ukrajinu. Sú aj ďalšie, ale pred vojnou, ktorú rozpútal Vladimir Putin, nevyvolávali v Európe obavy z recesie. Teraz sa o tom hovorí ako o nevyhnutnosti.

Tri motory svetovej ekonomiky – Spojené štáty, Európa a Čína – spomaľujú, každý z vlastného dôvodu a všetky spolu v dôsledku globálnych problémov, predovšetkým dôsledkov Covidu a ruskej agresie. Keďže na tieto tri krajiny pripadajú dve tretiny svetovej výroby a spotreby, blahobyt zvyšku sveta priamo závisí od ich blahobytu.

„Eurozóna má vážne problémy v dôsledku zníženia dodávok plynu z Ruska. Čína trpí karanténou kovidov a krízou na trhu s nehnuteľnosťami. A USA čelia poklesu príjmov a spotreby v dôsledku inflácie, zatiaľ čo rastúce úrokové sadzby potláčajú investície,“ opísala neatraktívny obraz výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová.

„To všetko sa týka chudobných a rozvojových krajín. Zarábajú čoraz menej, pretože dopyt po ich vývoze klesá, a míňajú čoraz viac, pretože ceny potravín a energií rastú,“ povedala na úvod posledného výročného zasadnutia MMF a Svetovej banky.

Ako nezaspať krízu

Ekonómovia a úradníci sa predháňajú v predpovedaní poklesu. Pamätajú si, ako im unikla predchádzajúca globálna finančná kríza a ako sa skončila.

V roku 2008 udrel blesk za bieleho dňa. V Spojených štátoch, Veľkej Británii a ďalších západných krajinách sa naraz zrútilo niekoľko veľkých bánk. Mimo veľmi úzkeho okruhu finančníkov a analytikov nikto neočakával takú rozsiahlu krízu.

Tentoraz je všetko inak.

V predchádzajúcej kríze ju úrady zaplavili peniazmi. Úrokové sadzby klesli na nulu, ale nepodarilo sa vrátiť k stabilnému rastu. Počas prvého desaťročia vzrástol HDP najväčšej svetovej ekonomiky, Spojených štátov, o 22 %, zatiaľ čo počas predchádzajúcej, tiež desaťročnej fázy rastu v 90. rokoch 20. storočia pridal 43 % a počas kratšieho rastu v rokoch 1961 – 1969 54 %.

Osobné príjmy na Západe stagnovali, zatiaľ čo vláda znižovala sociálne výdavky, aby splatila výdavky na záchranu bánk. V politike a podnikaní sa začala éra radikálnych zmien: internetová ekonomika, Donald Trump v USA, brexit v Spojenom kráľovstve.

Odvtedy sa varovania pred blížiacou sa recesiou ozývajú so závideniahodnou dôslednosťou. Najprv v roku 2018, keď Trump rozpútal niekoľko obchodných vojen naraz. Potom v roku 2019, keď sa objavili prvé známky poklesu akciového trhu.

Ekonómovia, úradníci a podnikatelia začali hovoriť o konci ďalšieho rastového cyklu. Ešte nevedeli, čo pre nich pripravuje rok 2020.

Hneď po skončení novoročných sviatkov sa v novinách začali objavovať hygienické správy zo vzdialenej krajiny a na webovej stránke BBC sa objavila správa s názvom „Záhadný čínsky vírus: je dôvod na obavy?“ Išlo o prvých 50 pacientov s kovidom.

V dôsledku toho vypukla pandémia, svet sa ocitol v karanténe a v roku 2020 sa hospodárstvo opäť ocitlo v recesii. Znížil sa o 3 %, ale v nasledujúcom roku vzrástol o 6 %. Aby sa choroba nešírila na ulici, môžete bezpečne hrať doma na slottica bonus.

Je možné vyhnúť sa kríze?

Trh s nehnuteľnosťami je horúčkovitý nielen v Číne, ale aj na Západe – od Švédska po Nový Zéland. Lídri podnikového rastu posledných desaťročí – americké internetové giganty Amazon a Meta – znižujú náklady a v očakávaní recesie hromadne prepúšťajú zamestnancov.

Trh s vládnym dlhom USA čelí kríze likvidity a inverzii výnosov, aká tu nebola od začiatku 80. rokov minulého storočia. Dvojročné dlhopisy sú výnosnejšie ako desaťročné, čo sa tradične považuje za znak blížiacej sa recesie do roka a pol.

Dá sa kríze predísť? Ekonómovia sú pesimistickí.

Po predchádzajúcej rozsiahlej recesii v 80. rokoch minulého storočia svetové hospodárstvo rástlo vďaka technologickej a obchodnej revolúcii, ktorú vyvolal nástup internetu, ako aj globalizácia, ktorá viedla k vzostupu Číny, Ruska a ďalších rozvojových krajín. Neskôr, najmä po kríze v roku 2008, zohrali kľúčovú úlohu fiškálne stimuly.

Teraz sa tieto zdroje rastu vyčerpali a globalizácia a stimuly sa zmenili. Mnohé štrukturálne problémy sa zatiaľ nevyriešili a iba sa zhoršili. Medzi hlavné patria: starnutie populácie, spomalenie rastu produktivity a dôsledky zmeny klímy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *