Cena ropy spadla pod nulu, ropu rozdávajú zadarmo

Aktualizované 21:22 Západotexaská ropa sa predáva za -37 USD, t.j. ak si ju vezmete, zaplatia Vám za odmenu 37 dolárov. To je pokles o 302,52 %. Cena ropy dosiahla zápornú hodnotu.
Trhy začali nový týždeň chaosom. Májové futurity na ropu sa dostali do negatívneho pásma. Cena ropy v USA sa dnes krátko po 20:00 nášho času prepadla na nulu. Áno, čítate správne, 0 USD za barel ropy. Zákazníkom platia, aby ju odoberali a nemuseli zastavovať produkciu na ropných poliach. Futures kontrakt je zmluva, na základe ktorej odberateľ v máji odoberie určité množstvo ropy.

Cena ropy 37 pod nulou

Cena americkej ropy sa prudko prepadla. Prelomila dokonca hranicu nula dolárov za barel. Obchodníci sú ochotní platiť zákazníkom za to, keď si ropu odoberú. Nulový záujem o odbyt vyvolal paniku na svetových trhoch s ropou. Kvôli pandémii koronavírusu sa prakticky zastavil trh. Turbulencie na trhu sa podobajú začiatku finančnej krízy v rokoch 2008-2009.
Prepad cien súvisí s celkovým prebytkom suroviny na trhu a neochotou kupujúcich. Deň pred expiráciou kupujú väčšinou tí, ktorí chcú fyzicky ropu odobrať. To sú napríklad rafinérie či letecké spoločnosti. Zásobárne ropy sú už ale plné, aerolinky zatvorené a preto je záujem len minimálny. Predávajúci sa naopak v mnohých prípadoch potrebujú ropy fyzicky zbaviť a sú tak ochotní ponúknuť kupujúcim určitú odmenu za to, že im takto pomôžu od starostí.

Májové futurity na ropu

Obchodníci májový kontrakt predávali za každú cenu, aby im ropa nezostala. Keďže májový kontrakt čoskoro expiruje a väčšina účastníkov sa chce vyhnúť fyzickej dodávke ropy, na trhu sa spustila vlna historických výpredajov. Kvôli kríze v dôsledku šírenia koronavírusu a výrazne nižšiemu dopytu teraz nemá o ropu takmer nikto záujem, čo platí aj o amerických rafinériách. Po pretlaku ponuky sa teda trh zrútil. V Spojených štátoch takisto citeľne ubúda kapacít na uskladnenie ropy v zásobníkoch, čo je významný dôvod, prečo nikto z obchodníkov teraz ropu nechce vlastniť.

Nádejné júnové ropné kontrakty

Termínový kontrakt na WTI s dodaním v máji vyprší v utorok 21. apríla. Nastupujúca júnový kontrakt, ktorý má oveľa vyššiu vypovedaciu hodnotu, klesol o 18 percent na 20,43 dolára za barel.
Americké akcie ukončili pondelok v strate, ovplyvnené tiež dramatickou situáciou na ropnom trhu. Index Dow Jones klesol o 2,44 percenta, S & P potom o 1,79% a Nasdaq o 1,03 percenta.

Pred týždňom spadla na 22 dolárov, teraz stojí -37 USD

Cena ropy WTI Crude Oil dosiahla historické minimum. Kým minulý utorok sa cena pohybovala na úrovni 22 USD za barel, dnes dosiahla dno na úrovni nula USD za barel. Za posledných 70 rokov sa cena pohybovala v rozmedzí 15 až 165 USD za barel.
Cena západotexaskej ropy sa považuje za referenčnú hodnotu pri stanovovaní cien ropy. V najbližších hodinách a dňoch teda môžeme očakávať pokles cien ropných kontraktov (futures kontraktov na ropu).

West Texas Intermediate Crude Oil

Pozrite si graf ceny ropy WTI od roku 1946.

Cena ropy Crude oil dosiahla historické minimum
Cena ropy Crude oil dosiahla historické minimum

Ropné futurity

Ropa (crude oil) je najviac obchodovaná komodita na svete. Futures kontrakty na ropu sú najviac najlikvidnejšie komoditné futures vôbec.

Centrá obchodu futures kontraktov sú hlavne Londýn a New York, spot kontrakty majú ďalšie centrá napríklad Rotterdam, Dubaj. V posledných rokoch sa začala používať aj syntetická ropa získavaná z ropných pieskov a uhľovodíkové kvapaliny, vyrábané procesom skvapalňovania uhlia. Táto skupina sa nazýva iné uhľovodíky ako ropa (other hydrocarbons) a NGL (Natural Gas liquids).

Druhy ropy

Ropný priemysel člení ropu podľa jej pôvodu (napr. West Texas Intermediate / WTI alebo Brent) a často aj podľa jej hustoty (ľahká / light, stredne ťažká / intermediate a ťažká / heavy). Rafinérie ju tiež môžu označovať ako sladkú / sweet, čo znamená, že obsahuje relatívne málo síry, alebo ako kyslú / sour, čo znamená, že táto ropa obsahuje viac ako 0,5% síry a vyžaduje náročnejšie spracovanie, aby vyhovela súčasným normám.

West Texas Intermediate Crude Oil

Západotexaská stredne ťažká surová ropa (West Texas Intermediate Crude Oil / WTI), tiež známa ako ľahká sladká texaská ropa, je surová ropa používaná ako referenčná hodnota pri stanovovaní cien ropy. Táto kvalita je opísaná ako ľahká ropa kvôli svojej relatívne nízkej hustote a sladká kvôli svojmu nízkemu obsahu síry. Je to základná komodita futures na ropné obchody New York Mercantile Exchange. Cenu Ropy WTI – podrobný graf 1 rok vývoja ceny komodity Ropa západotexaská 1 barel v mene USD nájdete na stránke Energie – Ropa západotexaská.
Cena WTI je často zahrnutá v správach o cenách ropy spolu s cenou ropy Brent zo Severného mora. Medzi ďalšie dôležité ropné markery patrí dubajská ropa, Ománska ropa, ropa Ural a referenčný kôš OPEC. WTI je ľahšia a sladšia ropa, obsahuje menej síry ako Brent a je podstatne ľahšia a sladšia ako Dubaj alebo Omán.
WTI Crude Oil Ropa - graf ceny

Brent Crude Oil

Brent Crude Oil je surová ľahká sladká (light sweet) ropa. Skladá sa z niekoľkých typov ropy, ťažených v Severnom mori. Je podstatným meradlom pre ropu v Európe (kde sa primárne spracováva), Afrike a na Strednom východe. Cenu Ropy Brent – podrobný graf 1 rok vývoja ceny komodity Ropa Brent 1 barel v mene USD nájdete na stránke Energie – Ropa Brent.
Ropa Brent - graf ceny

2 Replies to “Cena ropy spadla pod nulu, ropu rozdávajú zadarmo

  1. Akože posielam tam tanker s kapacitou milión barelov. Naplnia ho za 12 hodín, pošlú mi na účet 37 miliónov dolárov a idem domov. Zaparkujem tanker s miliónom barelov ropy pred domom. Milión dolárov pošlem na poplatkoch a za 36 miliónov USD budem žiť krásny život a keď všetky miniem, tak ešte predám tých milión barelov ropy. Dajako takto?

  2. áno ale pranájom supertankera s kapacitou 2mil barelov stojí denne cca 320 000 dolárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *