Vodičský preukaz skupiny B a B+E a podskupina B1

p>Vodičský preukaz skupiny B oprávňuje viesť motorové vozidlá skupiny B. Okrem týchto vozidiel zahŕňa aj oprávnenie pre motorové vozidlá skupiny AM a podskupiny B1.

Vodičský preukaz skupiny B+E oprávňuje viesť motorové vozidlá skupiny B+E, okrem týchto aj motorové vozidlá skupiny B, skupiny AM a podskupiny B1. Tento typ vodičského preukazu nie je možné udeliť žiadateľovi, pokiaľ nie je držiteľom vodičského oprávnenia skupiny B.

Vodičský preukaz podskupiny B1 oprávňuje viesť iba motorové vozidlá podskupiny B1 a motorové vozidlá skupiny AM.

Skupina B

Do skupiny motorových vozidiel B patria:

  • vozidlá okrem vozidiel skupiny A a T a podskupiny A1, ktorých najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahuje 3500 kg a ktoré nemajú okrem miesta pre vodiča viac ako osem miest na sedenie; k motorovému vozidlu tejto skupiny smie byť pripojené prípojné vozidlo s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou nepresahujúcou 750 kg,
  • jazdné súpravy zložené z ťažného vozidla skupiny B a prípojného vozidla, ak najväčšia prípustná hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 3¤500 kg a najväčšia prípustná celková hmotnosť prípojného vozidla nepresahuje prevádzkovú hmotnosť ťažného vozidla.

Skupina B+E

Do skupiny motorových vozidiel B+E patria:

  • jazdné súpravy zložené z motorového vozidla skupiny B a prípojného vozidla, ak nejde o jazdnú súpravu popísanú v predchádzajúcom odseku.

Skupina B1

Podskupina motorových vozidiel B1 zahŕňa:

  • vozidlá s tromi symetricky usporiadanými kolesami, ktorých zdvihový objem valcov motora je väčší ako 50 cm3 v prípade spaľovacieho motora alebo ktorých najväčšia konštrukčná rýchlosť je vyššia ako 45 km/h, a
  • vozidlá so štyrmi kolesami, ktorých prevádzková hmotnosť je 350 kg až 550 kg bez hmotnosti batérií v prípade elektrických vozidiel, najväčšia konštrukčná rýchlosť presahuje 45 km/h, zdvihový objem valcov motora presahuje 50 cm3 v prípade zážihových motorov, najväčší čistý výkon je väčší ako 4 kW v prípade iných spaľovacích motorov alebo ktorých najväčší trvalý menovitý výkon je 4 kW až 15 kW v prípade elektrického motora.

Minimálny vek potrebný na získanie vodičského preukazu typu B

Vodičské oprávnenie skupiny B a B+E je možné získať už vo veku 17 rokov. Podmienkou ale je, že do doby, než takýto vodič dosiahne plnoletosť, je povinný jazdiť iba v sprievode zákonného zástupcu. Tento zákonný zástupca musí mať minimálne 10-ročnú prax a v priebehu jazdy má rovnaké povinnosti ako samotný vodič, to znamená, že musí mať pri sebe svoj vodičský preukaz a nesmie byť pod vplyvom alkoholu.

Komentáre k článku Vodičský preukaz skupiny B a B+E a podskupina B1 (1)

  1. Dobry den.
    31 rokov som drzitelom VP pre skupiny B, C a T.
    A samozrejme male motorky AM.
    Na uzemi SK mozem viest i motorky skupiny A1.
    Motorku skupiny A1 chcem ale viest v Rakusku.
    CO pre to potrebujem spravit aby moje opravnenie na SK platilo i v AT???
    Dakujem

Vylepšite túto stránku

Chcete doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥