Tul – zostavy Taekwon-Do

CHON-JI TUL

Názov Chon-Ji sa môže preložiť ako: „Nebo-Zem“. V Oriente je názov vysvetľovaný ako stvorenie sveta alebo začiatok dejín ľudstva, preto je to úvodná zostava predvádzaná začiatočníkmi. Tento tul má 19 pohybov a skladá sa z dvoch jednoduchých častí: jedna predstavuje nebo a druhá zem. Tento vzor sa učia nositelia 9. kupu.

DAN-GUN TUL

Tul je pomenovaný po svätom Dan Gun-ovi, legendárnom zakladateľovi Kórey v roku 2333 pred n. l. Dan-Gun zostúpil podľa povesti z neba. Tul má 21 pohybov. Učia sa ho nositelia technického stupňa 8. kup.

DO-SAN TUL

Do-San bol pseudonymom kórejského vlastenca Ahn Chang Ho (1876-1938). 24 pohybov predstavuje jeho celý život, ktorý venoval podpore vzdelávania v Kórei a antijaponskému oslobodeneckému hnutiu za nezávislosť. Tul si osvojujú nositelia 7. kupu.

WON-HYO TUL

Tul nesie meno významného mnícha, ktorý v roku 686 n.l. zaviedol a šíril budhizmus v dynastii Silla. 28 pohybov tohto tulu sa učia nositelia 6. kupu.

YUL-GOK TUL

Yul-Gok bol pseudonymom veľkého filozofa a učenca Yil (1536-1584), prezývaného tiež „kórejský Konfucius“. 38 pohybov v tomto vzore symbolizuje jeho rodisko na 38. rovnobežke a diagram tulu znamená učenie. Tul je určený na výučbu nositeľov 5. kupu.

JOONG-GUN TUL

Tul je pomenovaný po vlastencovi Ahn Joong Gun-ovi (1878-1910), ktorý zabil Hiro Bumi Ito-a, prvého japonského federálneho guvernéra v Kórei. Bol to muž hrajúci hlavnú úlohu pri japonsko-kórejskom zjednotení. 32 pohybov symbolizuje vek mladého hrdinu, ktorý zahynul vo väzení Lio Shang roku 1910. Tul je určený nositeľom 4. kupu.

TOI-GYE TUL

Toi-Gye je pseudonymom učenca Yi Hwang (16. storočie), šíriteľa neokonfucianismu. 37 pohybov tejto zostavy sa vzťahuje k jeho rodisku na 37° zemepisnej šírky. Diagram tulu znamená „učenec“. Tento tul se učia nositelia 3. kupu.

HWA-RANG TUL

Hwa-rang tul je pomenovaný po škole (organizácii) mladých bojovníkov, ktorá vznikla v dynastii Silla začiatkom 7. storočia. 29 pohybov symbolizuje 29. pešiu divíziu, kde generál Choi Hong Hi obnovil tradíciu kórejského bojového umenia a rozvíjal techniky Taekwon-Do. Túto zostavu si osvojujú nositelia technického stupňa 2. kup.

CHOONG-MOO TUL

Choong-Moo je pseudonymom veľkého admirála Yi Soon Sin-a z dynastie Yi. Preslávil sa zostrojením vojnovej lode (Kobukson) v roku 1592. Jej paluba bola hermeticky uzavretá, preto je možné toto plavidlo považovať za predchodcu dnešnej ponorky. Tento tul končí útokom ľavej ruky, čo symbolizuje smrť tohto bojovníka, ktorý nemohol dokázať svoju vernosť kráľovi. 30 pohybov tejto zostavy je určených na výuku pre adeptov na I. Dan.

KWANG-GAE TUL

Tento vzor je pomenovaný po 19. kráľovi dynastie Koguryo Kwang Gae Toh Wang-ovi, ktorý znovu získal všetky územia včetne veľkej časti Mandžuska. Diagram tulu symbolizuje znovuzískanie a rozšírenie strateného územia. 39 pohybov znamená prvé dve číslice roku 391 n.l. – rok, kedy tento slávny panovník nastúpil na trón. Tul sa učia nositelia technického stupňa I. Dan.

PO-EUN TUL

Po-Eun je pseudonymom básnika Chong Mong Chu (okolo roku 1400), autora slávnej básne „Nebudem slúžiť inému pánovi, i keby som mal byť stokrát ukrižovaný“, ktorá je dodnes známa všetkým Kórejčanom. Tento umelec bol tiež priekopníkom v oblasti fyziky. Diagram tulu symbolizuje jeho vernosť a oddanosť kráľovi i vlasti na konci dynastie Koryo. Tul má 36 pohybov. Učia sa ho nositelia technického stupňa I. Dan.

GE-BAEK TUL

Tul Ge-Baek je pomenovaný po významnom generálovi z obdobia dynastie Paekje (okolo roku 660). Diagram tulu vyjadruje jeho tvrdú a prísnu vojenskú disciplínu. Tul má 44 pohybov a učia sa ho nositelia technického stupňa I. Dan.

EUI-AM TUL

Eui-Am je pseudonymom Son Byong Hi, vodcu hnutia za nezávislosť Kórey 1. 3. 1919. 45 pohybov pripomína jeho vek, kedy zmenil meno Dong Hak (orientálna kultúra) na Chondo Kyo (náboženstvo – Nebeská cesta) v roku 1905. Diagram reprezentuje jeho neskrotného ducha, ktorého ukázal, keď sa venoval prosperite svojej vlasti. Tento tul sa učia nositelia technického stupňa II. Dan

CHOONG-JANG TUL

Choong-Jang je pseudonymum, dané generálovi Kim Duk Ryang, ktorý žil v dynastii Yi v 14. storočí. Tento vzor končí útokom ľavej ruky, ktorá symbolizuje tragédiu jeho smrti vo veku 27 rokov vo väzení. 52 pohybov tohto tulu sa učia nositelia technického stupňa II. Dan.

JUCHE TUL

Juche je filozofická myšlienka, že človek vládne všetkému a tiež o všetkom rozhoduje. Inými slovami myšlienka, že človek je vládca sveta a strojca svojho vlastného osudu. Hovorí sa, že táto myšlienka má svoj pôvod na hore Baek Du, ktorá symbolizuje ducha kórejského ľudu. Diagram tulu znamená horu Baek Du. Tento tul má 45 pohybov a učia sa ho nositelia technického stupňa II. Dan.

SAM-IL TUL

Je to historický údaj z hnutia za nezávislosť Kórey, ktoré začalo svoju činnosť po celej krajine 1. 3. 1919. 33 pohybov v tomto vzore znamená 33 vlastencov, ktorí toto hnutie naplánovali. Tento tul slúži na výuku pre nositeľov technického stupňa III. Dan.

YOO-SIN TUL

Má pomenovanie po generálovi Kim Yoo Sin z dynastie Silla. 68 pohybov pripomína posledné dve číslice roku 668 n. l., kedy bola Kórea zjednotená. Úvodný postoj znamená meč nosený radšej na pravej strane ako na ľavej, čo symbolizuje Yoo Sin-ov omyl, keď poslúchol príkaz svojho kráľa, aby bojoval s cudzineckým vojskom proti svojmu vlastnému národu. Tento tul sa učia nositelia technického stupňa III. Dan.

CHOI-YONG TUL

Je pomenovaný po generálovi Choi Yong, ministerskom predsedovi a veliteľovi ozbrojených síl z dynastie Koryo (14. storočie). Choi Yong bol veľmi uznávaný pre svoj patriotizmus a humanitu. Bol popravený svojimi podriadenými dôstojníkmi, vedenými generálom Yi Sun Gae, ktorý sa neskôr stal prvým kráľom dynastie Lee. Tul má 46 pohybov. Učia sa ho nositelia technického stupňa III. Dan.

YONG-GAE TUL

Je pomenovaný po slávnom generálovi Yong Gae Somoon z dynastie Koryo. 49 pohybov symbolizuje posledné dve číslice z roku 649 n.l., keď prinútil dynastiu Tang opustiť Kóreu, po tom, ako zničil okolo 300 000 ich vojakov. Tul slúži na výuku pre nositeľov technického stupňa IV. Dan.

UL-JI TUL

Nesie názov po generálovi Ul Ji Moon Dok, ktorý úspešne bránil Kóreu proti invázii milióna vojakov dynastie Tang (612 n. l.). Má 42 pohybov a tento tul sa učia nositelia technického stupňa IV. Dan.

MOON-MOO TUL

Vzdáva česť 30. kráľovi dynastie Silla. Jeho telo bolo pochované v blízkosti Dae Wang Am (Veľká kráľovská skala). Podľa jeho vôle bolo jeho telo uložené do mora: „Kde moja duša bude navždy brániť moju zem proti Japoncom“. Tul má 61 pohybov a učia sa ho nositelia technického stupňa IV. Dan.

SO-SAN TUL

Je pseudonymom veľkého mnícha Choi Hyong Ung (1520 – 1604) z dynastie Yi. 72 pohybov pripomína jeho vek, keď s pomocou svojho žiaka Sa Myung Dang zorganizoval armádu mníchov – vojakov. Títo vojaci pomohli odraziť japonských pirátov, ktorí v roku 1592 zaplavili väčšinu Kórejského polostrova. Tul slúži na výuku nositeľov technického stupňa V. Dan.

SE-JONG TUL

Tento tul Je pomenovaný podľa najväčšieho kórejského kráľa Se Jong-a, ktorý v roku 1443 vynašiel kórejskú abecedu a bol tiež významným meteorológom. 24 pohybov sa vzťahuje k 24 písmenám kórejskej abecedy. Tento tul sa učia nositelia technického stupňa V. Dan.

TONG-IL TUL

Znamená rozhodnutie o zjednotení Kórey, ktorá bola rozdelená v roku 1945. Diagram symbolizuje jednotnú rasu. Tul má 56 pohybov a slúži na výuku pre nositeľov technického stupňa VI. Dan.

Vylepšite túto stránku

Chcete doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥