Diaľničné známky v zahraničí: Kde sú povinné a kde nie?

Diaľničné známky v zahraničí: Kde sú povinné a kde nie?

Pri plánovaní cestovania autom do zahraničia je dôležité myslieť na povinnosti spojené s používaním diaľnic a rýchlostných ciest v jednotlivých krajinách. V mnohých štátoch je potrebné zakúpiť si diaľničnú známku, ktorá oprávňuje vozidlo používať diaľnice bez ďalších poplatkov.

V Nemecku však platí výnimka pre osobné automobily do 3,5 tony, ktoré na diaľniciach známku nepotrebujú. Nemecké diaľnice sú pre tieto vozidlá bezplatné, čo môže byť výhodou pre cestujúcich, ktorí chcú ušetriť na nákladoch.

Situácia je odlišná v susedných krajinách, ako je Rakúsko a Maďarsko, kde je diaľničná známka povinná aj pre autá do 3,5 tony. V Rakúsku a Maďarsku si musia motoristi zakúpiť elektronickú známku, ktorú je možné zaobstarať online alebo na hraničných prechodoch, čerpacích staniciach a v iných predajných miestach. Napríklad rakúska diaľničná známka je dostupná na rôzne časové obdobia, 1 deň, 10 dní, dva mesiace alebo celý rok.

V Chorvátsku a Českej republike sa pravidlá pre používanie diaľnic a rýchlostných ciest líšia od Nemecka a niektorých ďalších krajín.

V Chorvátsku sa diaľnice nespoplatňujú prostredníctvom diaľničných známok, ale prostredníctvom mýta. To znamená, že pri vjazde na diaľnicu dostanete lístok, ktorý pri výjazde zaplatíte podľa prejdenej vzdialenosti. Mýto sa platí na mýtniciach buď v hotovosti, kartou, alebo elektronickými zariadeniami, ako je ENC (elektronická mýtna jednotka). Tento systém umožňuje platbu za konkrétny úsek diaľnice, čo môže byť výhodné, ak prejdete iba časť trasy.

V Českej republike je používanie diaľnic a rýchlostných ciest spoplatnené pre vozidlá do 3,5 tony prostredníctvom elektronickej diaľničnej známky. Tá sa dá zakúpiť online, na čerpacích staniciach alebo na iných predajných miestach. V Česku môžete zakúpiť známku na obdobie 10 dní, 30 dní alebo 1 rok. Od roku 2021 sa v Českej republike už nepoužívajú klasické papierové nálepky, ale systém je plne elektronický, čo znamená, že po kúpe známky je vaše vozidlo zaregistrované v systéme a fyzická nálepka nie je potrebná.

Pri cestovaní autom do Chorvátska alebo Českej republiky je preto dôležité vedieť, že v Chorvátsku budete platiť mýto na jednotlivých úsekoch diaľnice a v Česku si budete musieť zakúpiť elektronickú diaľničnú známku.

Pred cestou do zahraničia je nevyhnutné overiť si platné predpisy týkajúce sa diaľničných známok v krajinách, cez ktoré budete prechádzať, aby ste predišli pokutám a zbytočným problémom na cestách.

Poradňa

Potrebujete radu? Chcete pridať komentár, doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥