Ako správne používať ortopedický vankúš?

Niektoré nákupy urobíme hneď, prakticky bez rozmýšľania, zatiaľ čo o iných môžeme premýšľať roky, snívať o nich, ale z nejakého dôvodu nekonáme. Medzi takéto nákupy patria pozoruhodne ortopedické vankúše na spanie. Prečo mnoho ľudí odkladá zdravý spánok na potom?

Problém je pravdepodobne v tom, že niektorí ľudia proste nevedia, ako takéto produkty používať a ako správne spať na ňom. Veľa ľudí tiež nevie, ako si vybrať ten správny z mnohých typov a rozmerov vankúšov dostupných na trhu. A niektorí ľudia sa obávajú, že zo začiatku to bude nepohodlné a ťažko si na to zvyknú. Neznalosť a strach z nepohodlia mnohých z nás od kvalitného odpočinku odrádza. To je, samozrejme, smutné, ale dá sa to napraviť.

Ako spať na anatomickom vankúši?

Najprv si uvedomme účel tejto nepostrádateľnej posteľnej lôžkoviny. Jej účelom je zmierniť napätie v krčnej oblasti. Teraz je jasné, prečo nemôžete spať na dvoch vankúšoch? Neprirodzené zdvíhanie narúša krvný obeh a vytvára nezdravý tonus vo svaloch. Správny ortopedický krčný vankúš by mal narovnať hornú časť chrbtice a uvoľniť mäkké tkanivá.

Ako vytvoriť takéto optimálne podmienky? Je dobré spať s valčekom pod krkom, ale aj tu existuje veľa nejasností. Rozhodujúca bude poloha, v ktorej ste zvyknutí odpočívať.

  1. Na chrbte. Správnu polohu hlavy počas spánku v tejto polohe zabezpečuje malý polvalec, ktorý podopiera zadnú časť hlavy.

  2. Na boku. Pod krkom by mal byť o niečo hrubší polvalec, nie však širší ako rameno spiaceho, aby chrbtica zaujala prirodzenú rovnú polohu. Ideálny je model Butterfly. Okrem toho zabraňuje tvorbe vrások a vo všeobecnosti pôsobí na spiacu osobu kozmeticky.

  3. Na bruchu. Toto nie je najsprávnejšia poloha tela počas spánku. V tejto polohe je kvôli hlave otočenej na bok čiastočne stlačená tepna vyživujúca mozog a vnútorné orgány sú stlačené.

V tomto prípade vám spanie na ortopedickom vankúši pomôže pohodlne sa presunúť do prirodzenejšej polohy na odpočinok. Oplatí sa pozrieť si model Obláčik: je dostatočne mäkký na to, aby ste mohli spať na bruchu, a dostatočne pevný, aby vám hlava neklesla príliš nízko, keď ležíte na boku.

Ako spať pri bolesti krčnej chrbtice? Cieľ je rovnaký – uvoľniť napätie a narovnať chrbticu. Ramená by mali zostať na matraci a hlava by mala byť zdvihnutá tak, aby sa neprevracala, ale ani nevystupovala. Vankúš pri osteochondróze sa vyberá aj s ohľadom na polohu tela: s veľkým valcom, ak je človek zvyknutý spať na boku, alebo s malým, ak spí na chrbte. Zároveň treba mať na pamäti, že tieto výrobky nie sú všeliekom. Vankúš proti bolesti krku nemôže nahradiť terapiu. A práve preto je potrebné navštíviť lekára.

Ortopedické vankúše na spanie by sa mal používať vzhľadom na:

  • obvyklú polohu počas spánku;

  • pocity osoby;

  • sledované ciele.

Spanie na boku a na chrbte je vhodnejšie ako spanie na bruchu, ale to neznamená, že sa musíte premáhať a ležať, ako je to správne. Nechajte miesto na odpočinok prispôsobiť sa vám, nie naopak.

Návod je samozrejme dobrá vec, ale každý sme iný: máme rôznu šírku ramien, krivky krku a pohodlnú polohu rúk, takže by ste sa mali riadiť tým, ako sa cítite. Ak si chcete vždy dať dlaň pod hlavu, možno budete potrebovať väčšie príslušenstvo. Je pre vás príliš vysoko? Nikto vám nezakazuje spať na boku s malým valčekom pod krkom. Môžete ich dokonca striedať: jednu noc spať na jednom výrobku, druhú na druhom.

Obyčajný VS ortopedický

Aby ste pochopili, prečo sú špeciálne príslušenstvá lepšie ako tie obyčajné, stačí porovnať polohy spiacich na nich osôb. Obyčajná verzia je buď príliš veľká, takže zadná časť hlavy je vyhrnutá nahor, alebo príliš malá, takže hlava padá nadol. A hoci je veľkosť výrobku optimálna, chýba mu opora, ktorá je potrebná na narovnanie stavcov a uvoľnenie krčných svalov.

Špeciálny terapeutický alebo preventívny model je iná vec. Hoci existuje mnoho rôznych typov vankúšov na spanie, všetky majú podobné výhody:

  • sú pružné s podporou chrbtice a svalov;

  • majú ideálny pomer medzi pevnosťou a mäkkosťou;

  • anatomicky správny tvar – ak sa príslušenstvo vyberá s ohľadom na potreby;

  • sú vyrobené z vysokokvalitných materiálov.

Moderné výrobky sú odolné voči deformáciám, sú hygienické, priedušné a trvanlivé. Ich životnosť je až 10 rokov, avšak výmena sa odporúča po 3 – 4 rokoch, pretože potreby tela sa počas tejto doby menia. Najlepší vankúš na spanie nájdete v katalógu Ortek na webových stránkach https://ortek.sk/ .

Kvalita spánku

Čo získame, keď si kúpime anatomické výrobky? Predovšetkým pozitívny účinok zaznamenávajú tí, ktorí mali problémy so spánkom, a to nielen oni. Nespavosť, bolesti hlavy, osteochondróza – všetky tieto potiaže sa výrazne zmierňujú pri zlepšení nočného odpočinku.

Na anatomickom výrobku, ktorý je vybraný podľa špecifických potrieb tela, sa zaručene zlepší kvalita spánku:

  • hlava je dostatočne prekrvená, a preto nebolí;

  • krčná oblasť nie je namáhaná;

  • stavce sú narovnané;

  • pokožka tváre sa nestlačuje, takže ráno nebude opuchnutá ani nebude mať vrásky.

Starostlivosť o ortopedický vankúš

Pravidlá starostlivosti sú trochu iné, ako sme si zvykli. Ako prať vankúše? Odpoveď na túto otázku závisí od typu príslušenstva, presnejšie od jeho výplne. Latexové výrobky sa môžu prať, ale nie žmýkať. Gélové stačí len vytrieť špongiou. Výplne z pamäťovej peny by sa mali uchovávať mimo dosahu vody.

Výrobok vetrajte každý týždeň. Snažte sa neprekážať ventilácii výrobku: nepokrývajte ho dekou, na obliečky vankúšov používajte bavlnu a iné priedušné materiály, nepoužívané výrobky skladujte v priedušných poťahoch, ale nie vo vreciach.

Takéto príslušenstvo sa nesmie zrolovať, skrútiť ani inak deformovať, napr. keď si chcete dať niečo pod chrbát alebo nohy. Na tento účel existujú špeciálne príslušenstvá a možno stojí za zváženie, či si ich kúpiť. Pri používaní takýchto výrobkov dodržiavajte pokyny výrobcu a zakúpený výrobok bude slúžiť dlho a verne.

Samozrejme, samotný vankúš ortopedický nemôže vyriešiť problém dobrého zotavenia počas noci. Cvičenie, vyhýbanie sa gadgetom vo večerných hodinách, absencia stresu a zlozvykov, zdravá strava – to všetko je dôležité a malo by sa dodržiavať.

Poradňa

Potrebujete radu? Chcete pridať komentár, doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥